Datum: 13.10.2023

Život je věda - s rostlinnými viry i molekulární signalizací rostlin

Říjnový díl pořadu "Život je věda" zavítal opět na Ústav molekulární rostlin - nahlédnout pod pokličku zdejšího výzkumu. A to konkrétně za viry jahod i malin, molekulární signalizací rostlin a nakonec i podívat se, jak se u nás pracuje zahraničním vědcům.

     I tentokrát je pořad Jihočeské televize "Život je věda" složen ze 3 reportáží ze života a vědy na Ústavu molekulární rostlin.

     V první reportáži se můžete dozvědět, jak rostlinní virologové zkoumají viry na jahodnících a malinách. U jahod našli nový virus, který výrazně snižoval úrodu některých odrůd a vyvinuli na rychlou detekční sadu, v případě malin spolupracují s kolegy z ČR a Norska v rámci projektu NOBERRYVIRUS (fondy EHP a TAČR).

     Ve druhé reportáži nakouknete pod pokličku molekulární signalizace rostlin a jejího výzkumu. Že se při tom dají využít i nenápadné a často přehlížené rostlinky a jak vlastně takový výzkum vypadá prozradí v reportáži vedoucí laboratoře Michael Wrzaczek. Doplní ho ve třetí reportáži i jeho spolupracovník Francisco Colina, nositel prestižního EMBO-grantu pro excelentní mladé vědce, který přidá nejen další podrobnosti o výzkumu, ale popíše také svoji cestu na Ústav molekulární biologie rostlin a svoje plány do budoucna.

Pořad můžete shlédnout na stránkách pořadu Jihočeské televize.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA