Datum: 03.06.2022

EMBO-grant: Španělský vědec rozšíří tým zkoumající signalizaci rostlin

Tým laboratoře Molekulární signalizace rostlin dostává od června novou posilu: je jí španělský vědec dr. Francisco J. Colina. Ten na svůj výzkumný pobyt zde obdržel prestižní EMBO-grant, určený excelentním mladým výzkumníkům z Evropy i celého světa. Po dobu dvou let bude dr. Colina zkoumat, jakým způsobem rostliny řídí svůj vývoj v reakci na stres.

Aby těla rostlin i živočichů mohla správně fungovat, musí jejich buňky nejen neustále vnímat svoje okolí, ale také komunikovat mezi sebou, což jim umožňuje správně zareagovat například na přítomnost škodlivých mikroorganizmů, živin nebo třeba stresu. Jak taková komunikace probíhá právě u rostlin, zkoumá na Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra nově založená laboratoř "Molekulární signalizace rostlin"

Její čerstvou posilou je od letošního června španělský vědec dr. Francisco Colina, který se v rámci svého EMBO grantu bude zabývat molekulární podstatou a načasováním kvetení rostlin v reakci na stres. Konkrétně se zaměří na enzym označovaný jako CRK2 (z anglického Cysteine-rich receptor-like kinase 2) a způsob, jakým by tento enzym u modelové rostliny huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana) mohl do řízení kvetení za stresových podmínek zasahovat. 

Výsledky jeho výzkumu přinesou nejen další dílek do skládačky poznání týkající se kvetení rostlin, jejich reakce na stres, nebo komunikace rostlinných buněk obecně, ale někdy v budoucnu také možná dovolí vypěstovat odolnější plodiny nebo třeba i mít úrodu dvakrát do roka.

Obr.: dr. Francisco J. Colina 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA