Datum: 07.01.2022

Viry nejen na jahodách a malinách

Mohou rostlinné viry napadnout člověka? Používají rostlinolékaři antivirotika? Jak funguje proti virům kryonůž? O virech nejen na jahodnících a malinících, si s Evou Kadlčákovou v Českobudějovickém rozhlasu povídali Jana Fránová a Ondřej Lenz z Biologického centra AV ČR.

Čeští a norští vědci spolu s pěstiteli zkoumají viry jahodníků a maliníků. Jaké viry je napadají, jak se šíří, a dá se jim nějak bránit? Odpovědět na tyto otázky a přinést také nějaké praktické řešení je náplní mezinárodního projektu, kterého se kromě Biologického centra AV ČR a norského výzkumného ústavu NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) účastní také vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze, Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích a producenti sadby v ČR (firma Jan Holub, s.r.o.) a v Norsku (Sagaplant, GenEver, Graminor).

V Českém rozhlase České Budějovice hovořili o projektu, virech jahodníků a maliníků, ale nejen o nich, Jana Fránová a Ondřej Lenz.


Projekt „Zdravé ovoce v měnících se klimatických podmínkách: vývoj nových biotechnologických postupů diagnostiky virů, studium vektorů, ozdravování a bezpečného uchovávání jahodníku a maliníku​“ byl podpořen částkou € 1,430,000 z Islandu, Lichtenštejnska a Norska z Fondů EHP a Technologické agentury České republiky (TA ČR) v rámci Programu KAPPA.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA