Datum: 01.07.2021

Naše stážistka zabodovala s viry jahodníku v celostátním kole středoškolských prací

V letošní soutěži středoškolské odborné činnosti (SOČ) se dařilo také Elišce Mráčkové, studentce VIII. ročníku Gymnázia Třeboň. Se svou prací, věnující se metodám detekce dvou doposud nepříliš prozkoumaných virů jahodníku, se probojovala do celostátního kola soutěže SOČ, kde v kategorii „Biologie“ obsadila 8. místo.

   Svou práci vypracovala Eliška pod vedením Jany Fránové a Ondřeje Lenze na Ústavu molekulární biologie rostlin – Biologického centra AV ČR. Oba viry, na které se zaměřila, jsou sice známy už delší dobu, stále ale není zcela jasné, jak působí na jahodnících. „U prvního viru dosud neznáme vliv některých jeho variant na zdraví jahodníků, u druhého z nich byla jeho schopnost napadat jahodník zjištěna teprve v roce 2019 v laboratoři Ústavu molekulární biologie rostlin,“ vysvětluje Eliška Mráčková. „Z tohoto důvodu jsem mapovala jejich výskyt v jahodnících a zkoušela, kterými metodami je lze zjistit v jahodnících nejlépe,“ dodává.

   Při svém výzkumu využila Eliška tři různé metody – imunoenzymatickou metodu ELISA, PCR testy a také umělý přenos na citlivé (indikátorové) rostliny. Tím zjišťovala nejen příznaky, které viry vyvolávají, ale zkoumala zároveň i míru přenosnosti virů z jedné rostliny na druhou. V práci vyhodnotila také účinnost jednotlivých metod a popsala důležitá doporučení pro jejich provedení a případné nástrahy, které jednotlivé metody přináší. „Pro diagnostiku je přínosné také zjištění vyšší koncentrace obou virů v kořenech jahodníků než v listech,“ uzavírá letošní finalistka soutěže SOČ.

 


Stážisté laboratoře rostlinné virologie ÚMBR – BC AVČR: Letošní finalistka soutěže SOČ – Eliška Mráčková (vlevo) vedle modelu bakteriofága (virus napadající bakterie) a stážisty Jiřího Housky, který bodoval ve finále SOČ v minulém roce.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA