Datum: 18.11.2019

Živé tasemnice, analýza kvality vody i pitva hmyzu, nejen to nabídly dny otevřených dveří

Více než šest set návštěvníků dnů otevřených dveří se mohlo zblízka seznámit s výzkumem Biologického centra AV ČR. Mohli si nejen prohlédnout vybrané laboratoře, ale taky zblízka prozkoumat a sami vyzkoušet, jak se dělá biologie. Na zájemce tak například čekaly pitva hmyzu, bližší seznámení s živými tasemnicemi, červy či klíšťaty, ale také laboratorní analýza vody nebo vodního planktonu. Dny otevřených dveří se konaly v rámci celorepublikového festivalu Týden vědy a techniky AV ČR.

Dveře všech pracovišť Biologického centra se otevřely ve čtvrtek 7. a pátek 8. listopadu v obou areálech, a to na Branišovské ulici i v ulici Na Sádkách. Na obou místech byly hlavní částí programu tvořivé vědecké workshopy, při nichž si návštěvníci mohli sami vyzkoušet práci vědce. V areálu na Branišovské, kde sídlí Entomologický ústav, Parazitologický ústav a Ústav molekulární biologie rostlin, si například vyzkoušeli, jak se zkoumá DNA, jak vypadají paraziti zblízka, a ti odvážnější se aktivně zúčastnili pitvy hmyzu. Zájemci také navštívili vybrané laboratoře. Jedním z největších lákadel je Laboratoř elektronové mikroskopie, kde si návštěvníci mohou prohlédnout jedny z nejzajímavějších a také nejdražších vědeckých přístrojů na Biologickém centru - elektronové mikroskopy. Ty umožňují detailně zkoumat mikrosvět biologických vzorků až v řádu nanometrů. Neméně zajímavá je i návštěva střediska konfokální mikroskopie s dalšími unikátními přístroji. Při dnech otevřených dveří se také veřejnost podívala do chovu klíšťat a do insektária, kde se celoročně uchovávají živá klíšťata, resp. živý hmyz pro výzkum.  .

V areálu Na Sádkách, kde sídlí Hydrobiologický ústav, Ústav půdní biologie a Výzkumná infrastruktura SoWa, čekaly na návštěvníky ukázky a úkoly, týkající se půdy a vody. Pod mikroskopy a binolupami bylo možné nahlédnout do půdní zoo, např. na chvostoskoky, želvušky, hlístice, ale i půdní bakterie nebo řasy a sinice. Zájemci se také blíže seznámili s vodními živočichy od mikroorganismů přes zooplankton až po ryby a v neposlední řadě mohli ochutnat zelenou řasu chlorellu v nejrůznějších podobách.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA