Datum: 29.11.2017

Nové viry neobvyklých organizmů

Hned tři nové viry objevil tým virologů z ÚMBR BC uvnitř buněk houby Sodiomyces alkalinus. Nejenže se jedná o poměrně neobvyklou kombinaci virů, jde zároveň i o vůbec první viry nalezené ve vláknitých houbách rostoucích v extrémně zásaditém prostředí.

Od těch nejmenších bakterií, až po největší savce - prakticky každý organismus na Zemi má svůj virus, a často nejenom jeden. S rozvojem nové generace sekvenování přicházíme na to, že viry, které dosud známe (cca 12 – 13 tisíc druhů) představují patrně daleko méně než onu pověstnou špičku ledovce. Navíc většina z nich pochází z organizmů, které žijí v podmínkách člověku připadajících “normální”. O virech organizmů, které si libují v extrémním prostředí, toho víme velmi málo, a dosud u nich bylo objeveno jen několik desítek virů.
O další přírůstek do posledně zmiňované skupiny se postarali Lenka Hrabáková, Igor Koloniuk, Tatiana Sarkisová a Karel Petrzik z oddělení virologie ÚMBR, kteří spolu s nizozemskými kolegy objevili tři nové RNA viry v nově popsané houbě Sodiomyces alkalinus. Tato houba se na Zemi vyskytuje na silně zásaditých půdách (pH = 10-11) v okolí několika solných jezer v Asii a Africe. Infekce třemi stejnými viry ve vzorcích houby posbíraných v oblastech od sebe vzdálených téměř 3 000 kilometrů je velmi neobvyklá. Je pravděpodobné, že se tyto viry šíří společně už delší čas, i když nevíme, jakou evoluční výhodu svému hostiteli poskytují. Žádný negativní vliv na zdraví houby totiž zjištěn nebyl, přesto se všechny tři viry přenášejí  sporami houby. 
Jelikož stejný tým již před časem objevil speciální případ “nahých” houbových virů a hledání nových virů se intenzivně zabývá, vypadá to, že v budoucnosti můžeme čekat další objevy, poodhalující pohled do světa virů neobvyklých organizmů.
 
V laboratoři natočila reportáž o objevu nových virů moderátorka Českého rozhlasu:

 
 
Hrabáková L., Grum-Grzymailo Alexey, Koloniuk I., Debets Alfons, Sarkisová T., Petrzik K. (2017) The alkalophilic fungus Sodiomyces alkalinus hosts beta- and gammapartitiviruses together with a new fusarivirus PLoS ONE 12 (11): e0187799. DOI: 10.1371/journal.pone.0187799
 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA