Datum: 29.06.2021

Tajemství organizace a fungování dědičné informace rostlin poodhalí workshop v Olomouci

V polovině září se v Olomouci setkají vědci a studenti zabývající se dědičnou informací rostlin. Akce The Czech Plant Nucleus Workshop 2021, která se uskuteční 14. a 15. září 2021 v Pevnosti poznání Univerzity Palackého, se zaměří na sdílení nejnovějších vědeckých poznatků. Registrovat se je možné už nyní.

Jde o první workshop v České republice, který propojí odborníky zaměřené na studium buněčného jádra a chromozomů. Na tomto dvoudenním setkání budou mít jedinečnou příležitost pro navázání kontaktů a spoluprací. „Na workshopu se budeme věnovat problematice dědičné informace rostlin, která představuje řídící centrum buňky. Budeme například řešit, jak toto centrum dokáže zapnout a vypnout tisíce genů nebo to, jak pozná, že bylo poškozeno a dokáže samo sebe za pochodu opravit,“ říká jeden z organizátorů Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Jak tento olomoucký vědec připomíná, tyto znalosti jsou klíčové nejenom pro hlubší poznání světa rostlin a další výzkum, ale mohou hrát do budoucna také zásadní roli ve šlechtění odolnějších rostlin s novými vlastnostmi.

Workshop pořádá skupina vědců z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., Biologického centra AV ČR, v. v. i., Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy. Zájemci o tento workshop z řad odborných pracovníků a studentů se mohou registrovat do 24. července 2021 na webové stránce https://olomouc.ueb.cas.cz/en/cpnw2021, kde lze najít také podrobné informace.

Titulní obrázek: Buněčné jádro huseníčku rolního (modře) s naznačenými centromerami (červeně) a aktivním chromatinem (zeleně).

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA