Datum: 07.10.2019

Akademické půlhodinky se dotknou i Šumavy a kůrovce

Jak funguje chytrý dům, co jsou genové manipulace, jak nás vidí druzí lidé, ale také Šumava. To jsou některá z témat, která přináší nový, v pořadí již třináctý přednáškový cyklus Akademické půlhodinky. Ten společně již sedmým rokem připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. V celkem osmi přednáškách představí odborníci z obou institucí pestrou směs informací z nejrůznějších vědních oborů, zejména biologie a ekologie, ale i psychologie, historie či archeologie. Podzimní cyklus začne 8. října 2019 a přednášky se budou konat opět každé úterý v 16 hodin v Jihočeském muzeu. Vstup je zdarma.

V každém cyklu se objevují přednášky, které informují o novinkách z výzkumu, ale také o aktuálních tématech rezonujících ve společnosti. „Tentokrát reagujeme dvěma přednáškami na kampaň o Šumavě, která cloumala jihočeskou veřejností na konci léta. Jedna přednáška bude vyvracet mýty, které se o fungování šumavského ekosystému tradují, druhá přednáška se bude týkat kůrovce,“ informuje Daniela Procházková z Biologického centra AV ČR.   

Také téma úvodní přednášky cyklu je velmi aktuální – hovořit se bude o geneticky modifikovaných organizmech (GMO). Už toto spojení v některých vyvolává záchvěvy hrůzy. Máme se genetických „mutantů“, ať plodin či živočichů, bát, nebo k nim vzhlížet jako k vítanému technickému pokroku? A jaké dnes vůbec jsou možnosti genového inženýrství? Přednáška Ondřeje Lenze z Biologického centra AV ČR se bude snažit možná z trochu netradičního úhlu ukázat, že nic není tak černobílé, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Akademické půlhodinky se poprvé představily na podzim 2013 a od té doby si už našly věrné posluchače z řad široké veřejnosti, a to jak středoškolských a vysokoškolských studentů, tak i aktivních seniorů a lidí středního věku.  Odborníci přibližují svá témata tak, aby jim porozuměl každý laik. Jak sám název napovídá, přednášky trvají přibližně 30 minut, po skončení pak mají možnost návštěvníci klást své dotazy přednášejícímu.

 

Program Akademických půlhodinek:

8.10. Ondřej Lenz: Genové manipulace – hrozba nebo naděje?

15.10. Martin Horyna: Hudební motivy v ilustracích spisu Welscher Gast

22.10. Jaroslav Vrba: Oblíbené mýty o Šumavě a vědecká fakta

29.10. Ludvík Friebel: Chytrý dům - ovládání chytré domácnosti

5.11. Jan Štefka: Černí pasažéři - stopování původu zavlečených parazitů s pomocí genetiky

12.11. Jaromír Beneš a Tereza Majerovičová: Krajina ohně. Výzkum neolitu jižního Balkánu

19.11. Petr Doležal: Kůrovec – padouch nebo hrdina?

26.11. Dalibor Kučera: Jak nás vidí druzí lidé?

 

Anotace přednášek a informace o přednášejících zde.

 

Projekt je finančně podpořen v rámci programu Strategie AV21, Rozmanitost života a zdraví ekosystémů.

        

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA