Datum: 20.12.2017

Unikátní fotosystém u bakterie z pouštních jezer

Nové, dosud v žádném jiném organizmu nepopsané uspořádání molekul zachycujících světlo, nalezli čeští vědci v bakterii žijící v jezerech pouště Gobi. Funguje podobně, jako trychtýř pro plnění lahví, a v zachycování energie je velmi efektivní.

    Nejen rostliny, ale i některé bakterie umí využívat energii slunce (fotosyntetizovat). Z 29 dosud známých velkých skupin bakterií to ale umí jen zástupci 7 z nich – a to ještě ne všichni. Třeba jedinný fotosyntetizující zástupce poslední, sedmé skupiny byl objeven teprve v roce 2014 ve sladkovodních jezerech pouště Gobi. Protože žádný z jeho blízkých příbuzných fotosyntetizovat neuměl, jeho schopnost využívat energii slunce se promítla i do jeho jména Gemmatimonas phototropica, a není divu, že vědci z celého světa byli zvědaví, jakým způsobem to vlastně provádí.
    Odpověď na tuto otázku přinesl až český tým vědců z Biologického centra, centra Algatech, a Jihočeské univerzity. Zjistil, že molekuly zachycující světlo jsou sestaveny do dvou kruhů, v jejichž společném středu leží vlastní “reakční centrum” zpracovávající světelnou energii. Toto dvoukruhové, jedinečné uspořádání nebylo dosud nalezeno u žádných jiných fotosyntetizujících organizmů. Je nejen velmi elegantní, ale také efektivní, co se týče zachycování a následného zpracování sluneční energie. Ta zde “teče” od obvodu do středu struktury, kde je pak dále zpracovávána – podobně, jako když trychtýřem naléváme kapalinu do úzké lahve.
    Jelikož ostatní příbuzní G. phototropica fotosyntetizovat neumí, předpokládá se, že geny pro fotosyntézu získala tato bakterie kdysi v minulosti od nějakého jiného fotosyntetizujícího organizmu či nepříbuzné bakterie. Uspořádala si je však svým vlastním způsobem, který nejen podtrhuje její jedinečnost, ale také naznačuje, že život na této planetě je velmi tvárný, a mnohé záhady ještě čekají na rozřešení.

 

Další podrobnosti v článku (první dva autoři, Dachev M. a Bína D. mají sdílené prvoautorství, tj. oba se na výsledcích a článku podíleli rovným dílem)

Dachev M., Bína D., Sobotka R., Moravcová L., Gardian Z., Kaftan D., Šlouf V., Fuciman M., Polívka T., Koblížek M. (2017) Unique double concentric ring organization of light harvesting complexes in Gemmatimonas phototrophica. PLoS Biology 15(12): e2003943. DOI: 10.1371/journal.pbio.2003943

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA