Datum: 16.02.2017

V Biologickém centru se sešlo 130 virologů, hovoří o chřipce, klíšťové encefalitidě, viru HIV i Zika

Jaké viry se vyskytují na území České republiky? Jak vypadá současný lidský virus chřipky nebo jak pokročil výzkum na antivirotikách proti klíšťové encefalitidě a Zice? To jsou jen střípky z témat, jimiž se zabývají účastníci Česko-Slovenské virologické konference, která se koná 16. a 17. února 2017 v Biologickém centru Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

Na snímku zleva: Daniel Růžek (organizátor konference), Debby Van Riel (plenární přednášející), Libor Grubhoffer (organizátor konference), Pavel Plevka (plenární přednášející).

Setkání se účastní více než 130 odborníků, převážně z České republiky a Slovenska. Mezi hlavní hosty patří expertka na molekulární biologii chřipky Debby Van Riel z Erasmovy univerzity v Rotterdamu a specialista na strukturu virů Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC v Brně. Konference je unikátní i v tom, že se zde setkají vědci, kteří se věnují základnímu výzkumu virů, s klinickými virology a zástupci lékařských fakult i Státního zdravotnického ústavu. Cílem konference je získat ucelený přehled o virologickém výzkumu v Čechách a na Slovensku.

„Ve druhé polovině minulého století se Československé virologické konference konaly pravidelně a my chceme na tuto tradici přerušenou rozpadem Československa navázat a znovu ji obnovit. Chtěli bychom ji věnovat legendě československé virologie Dimitriji Slonimovi, který nás opustil na začátku letošního roku ve věku 91 let, “ říká jeden z organizátorů konference, biochemik Libor Grubhoffer. Mezi hlavní organizátory konference patří virolog Daniel Růžek, jehož tým v loňském roce objevil slibné látky s antivirovým účinkem proti viru klíšťové encefalitidy a viru Zika.

O konferenci hovořil ve čtvrtek 16.2. Libor Grubhoffer v pořadu Studio 6 České televize.

Kromě těchto zmiňovaných virů zazní příspěvky o chřipkových virech, hepatitidě, HIV, herpesvirech, což jsou původci nejen známých oparů, ale i planých neštovic, pásového oparu, infekční mononukleózy či nádorového bujení, dále o hantavirech, které způsobují závažná onemocnění, jakými jsou hemoragie nebo selhání ledvin a plic, a dalších. Celkem 20 příspěvků, dvě plenární přednášky a 60 plakátových prezentací pokryje velmi široký rozsah témat tohoto oboru, od ekologie a evoluce virů, epidemiologie a klinické virologie, přes antivirotika, interakce mezi viry a jejich hostiteli, po biochemii virových proteinů a molekulární a strukturní virologii.

„Ačkoli jednotlivé viry se velmi liší a jsou od sebe vzdálené daleko více než například člověk a kvasinka, metodologie výzkumu je velmi příbuzná, navíc viry používají poměrně podobné strategie při patogenezi. Účastníci konference se tak mohou navzájem velmi obohatit o aktuální poznatky a navázat nové spolupráce,“ poukazuje na smysl konference organizátor Jiří Černý.

Příkladem může být výzkum plenární mluvčí konference Debby Van Riel, jejíž tým se zabýval závažnými komplikacemi, které způsobuje chřipkový virus. Kromě obvyklých dýchacích cest může tento virus napadnout i centrální nervovou soustavu a vyvolat zánět v mozku. Vědecký tým dokázal, že virus chřipky do mozku proniká podobný způsobem jako virus klíšťové encefalitidy, jenž způsobuje zánět mozkových blan, ačkoli jsou si tyto viry velmi vzdálené.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav molekulární biologie rostlin
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA